fbpx

Cum evităm stresul pentru a nu se ajunge la anxietate

Facebook
WhatsApp
Twitter

Cum evităm stresul pentru a nu se ajunge la anxietate

 

Știați că 1 din 10 copii suferă de anxietate?

Stresul reprezintă o problemă pentru elevii de pretutindeni, acesta fiind reprezentat de cele două forme existente ale acestei probleme: stresul extern și stresul intern. Cel extern este principala cauză a celui intern, stresul intern având la bază anxietatea.

Înainte de a ne gândi la diferite metode pe care elevii le pot aplica pentru a scăpa de bariera de stres și de anxietate trebuie să vedem care sunt sursele care creează aceste fenomene în viața elevului.

Într-o primă ordine de idei, temele complicate care necesită mult timp de rezolvare, lecțiile studiate prea rapid pentru ca elevii să înțeleagă complet, toate acestea, sunt cumulate în presiunea timpului care pentru mulți elevi reprezintă principala cauză a apariției barierei de stres.

Programul încărcat este și el un factor critic în acest proces complex, pe lângă orele petrecute în sala de clasă, unde se regăsesc pregătirile la diferite obiecte, participarea la diverse concursuri, practicarea de dans sau diverse sporturi, conduc la lipsa relaxării din viața elevului, aceasta fiind una din singurele arme ce pot fi folosite împotriva stresului.

Orele de curs, temele zilnice, învățatul pentru teste și teama de a nu greși, adică solicitările academice contemporane care presează elevul, multora fiindu-le frică să răspundă în fața clasei, frică datorată rușinii față de colegi, se traduc în factori direcți prielnici dezvoltării simptomelor anxietății.

Ambiția părinților este și ea prezentă în această ecuație sub forma unui pilon puternic al barierei de stres prin presiunea exercitată asupra copiilor de a avea note mari, de a fi primii din clasă, de a participa la diverse concursuri și olimpiade, așteptări ce poate transforma stresul elevului foarte ușor în anxietate, fără ca părinții să realizeze.

Abuzul fizic sau verbal al unor elevi față de colegii lor care are consecințe negative pe termen lung, precum anxietate, depresie, scăderea stimei de sine, proces numit în rândul adolescenților bullying, reprezintă o problemă la nivelul sistemului educațional pentru înlăturarea căreia s-au încercat diverse soluții, toate cu același rezultat – negativ.

La nivel teoretic soluțiile există și sunt într-un număr mare. Totul depinde de cei ce pot ajuta cu adevărat acești copii să scape de stresul acaparat pe parcursul lor educațional, părinții. Principala schimbare trebuie să vină în atitudinea părintelui față de copilul său, deoarece cel mai mare procent din timpul copilului este petrecut alături de familie.

Așadar, părinții sunt și factori care influențează bariera de stres, dar în același timp sunt și principalul element pentru îndepărtarea acesteia. Totul stă în ideea de a încuraja copilul la fiecare pas pe care îl face, de a aduce în viața lui motivație zilnică și fericire.

Profesorii reprezintă și ei pioni importanți pentru spargerea barierei de stres, prin schimbarea ritmului de parcurgere al materiei sau prin interes ridicat față de abordarea practică, consolidată prin activități extrașcolare cu scop relaxant, dar și prin discuții libere cu elevii pentru a le cunoaște nevoile.

Menținerea nivelului de stres cat mai jos posibil este foarte importantă pentru a reduce riscul anxietății.

error: Content is protected!