fbpx

Cum să-ți administrezi timpul?

Facebook
WhatsApp
Twitter

Cum să-ți administrezi timpul?

 

Uneori nu reușim să ne atingem obiectivele și tindem să zicem că timpul este insuficient. Adevărata problemă nu este lipsa timpului, în fond timpul este același pentru toți. Neajunsul în această situație este managementul prost al resursei timp. Dacă și tu te confrunți cu astfel de problemă, ar trebui să înveți cum să-ți organizezi timpul așa încât să-ți atingi obiectivele până la data estimată.

Este un lucru cunoscut acela ca fiecare își organizează sarcinile zilnice în funcție de ritmul de lucru și timpul estimat. Probabil și tu faci la fel, cântărești fiecare cuantă de timp, analizezi fiecare oră și poate pui munca înaintea timpului tău liber, dar tot nu reușești să le faci pe toate. SchoolModeOn îți aduce în vedere câteva aspecte pe cât de simple pe atât de nerespectate care îți pot schimba modul în care îți planifici timpul.

 

Cum îți petreci ziua vs. cum ai fi vrut să-ți petreci ziua.

Cu toții ne dorim ca orice zi din viața noastră să fie una cât mai productivă pentru noi, dar cu un efort personal minim. Caz plauzibil sau ipotetic funcție de modul de interpretare pentru efortul personal minim. Problema timpului ar dispărea dacă ziua de lucru ar putea fi formată din 50% distracție, 40% somn și 10% muncă (,,ziua ideală”), însă studiile în domeniu descriu modul nostru de a ne petrece ziua ca fiind 50% muncă, 25% plictiseală, 15% somn și 10% distracție.

 

Zilele sunt complementare una fața de cealaltă!

La fiecare început de săptămână pierdem câteva ore pentru a ne stabili agenda săptămână. De câte ori nu ți s-a întâmplat să refaci totul pentru că au apărut alte evenimente în decursul săptămânii? În acest context timpul petrecut pentru planificarea inițială este pierdut degeaba, așadar cum zicea David Heinemeier Hansson, de la 37 Signals: “Plănuiește doar 4-5 ore de muncă grea pe zi”.

 

Lucrează mai mult atunci când ești în starea potrivită și relaxează-te   când nu ești!

“Este normal să ai zile în care nu poți munci și zile în care muncești câte 12 ore încontinuu”, Alain Paquin. Nimeni nu este făcut pentru muncă continuă, până și mașinăriile se mai defectează. Productivitatea depinde de starea ta de sănătate fizică și psihică.

 

Respectă-ți timpul și fă-l respectat!

Trebuie mereu să ai în vedere că timpul tău este cea mai de preț resursă de care dispui, tu fiind unicul proprietar al acestuia. Gândește-te că timpul tău costă 1500$ pe oră și trebuie să acționezi corespunzător.

 

Mai multe ore de muncă nu înseamnă mai multă productivitate. Folosește constrângerile drept oportunități!

O să ajungi să întâlnești sau poate chiar cunoști deja persoane care muncesc de dimineață până seara târziu, care fac ore suplimentare peste ore suplimentare și dorm 3-4 ore pe noapte. Orice ar zice sau orice argument ar aduce, o astfel de abordare nu denotă decât incapacitatea de a își pune task-urile în ordine într-un timp alocat. Nu se poate vorbi despre productivitate aici, ci doar de un management extrem de prost al timpului.

 

Să știi mereu obiectivul pe care trebuie sa-l atingi în fiecare zi!

“Lucrează doar la acel lucru care are cel mai mare impact.”, Jason Cohen. Așa cum nu poți pleca într-o călătorie fără să știi destinația, exact în același mod nu te poți apuca de treabă dacă nu-ți cunoști obiectivele și prioritățile pentru acea zi.

 

Setează o dată limită pentru orice!

Nu lăsa obiectivele să meargă de la sine. Suntem mereu mai focusați și mai productivi atunci când avem un timp limitat.

 

Folosește o aplicație pentru a primi notificări cu sarcinile zilnice!

Nu avea încrede în propria memorie, poate da greș câteodată. Avantajul aplicațiilor de management pentru task-uri îl constituie funcția de prioritizare a sarcinilor de lucru. Cu aceasta o să ai mereu în față obiectivele tale zilnice, iar productivitatea ta o să crească.

 

Nu uita să iei pauză din când în când!

Pauza este activitatea recreativă care înseamnă detașarea totală de sarcinile de lucru curente pentru o perioadă scurtă, nu timp alocat proiectării soluțiilor task-urilor următoare. Indicat ar fi ca locul în care îți petreci pauza să fie diferit de locul unde-ți desfășori activitatea. 

error: Content is protected!