fbpx

Școala formală și scoala non-formală vs. scoala informațională

Facebook
WhatsApp
Twitter

Școala formală și școala non-formală vs. Școala informațională

 

Fiecare dintre noi învață în cele mai diferite contexte – la școală, acasă, în cadrul grupului de prieteni, prin joc, la locul de muncă, prin interacțiunea cu ceilalți sau chiar din experiența proprie. Dacă ar fi să rezumăm altfel, am spune că putem învăța în orice context, în orice situație sau mai general, în orice moment activ. Din toate aceste medii propice educației se pot deduce două mari categorii pentru aceasta. Vorbim de educația formală și de cea non-formală.

Educația formală descrie totalitatea eforturilor de organizare a procesului de predare și învățare, conturând astfel un mediu organizat în care scopul principal este dezvoltarea personală și profesională a beneficiarilor. Educația non-formală este cumulul de activități care urmărește dobândirea de către cursanți a unor competențe și aptitudini precum: competențe interpersonale, capacitatea de lucru în echipă, încrederea în sine, disciplina, responsabilitatea, capacități de planificare, coordonare și organizare/competențe de gestionare a proiectelor, capacitatea de a rezolva probleme practice etc. Pe scurt, în cazul educației non-formale accentul este pus pe învăţarea prin acţiune, învăţarea de la egali și activitatea de voluntariat, acțiuni ce au relevanţă crescută în dezvoltarea personală a individului.

În România, conform Legii Educației Naționale nr. 1/2011, învăţarea în contexte non-formale este considerată ca fiind parte integrată în cadrul unor activităţi planificate, cu obiective de învăţare, care nu urmează în mod explicit un curriculum şi poate diferi ca durată. Acest tip de învăţare depinde de intenţia celui care învaţă şi nu conduce în mod automat la certificarea cunoştinţelor şi competenţelor dobândite.

Cu toate acestea, problema omniprezentă astăzi în Sistemul Educațional din Romania este abordarea unui mod de predare preponderent informațional, punând accentul pe educația formală, neglijând aspecte importante ale educației non-formale. Toate aceste greșeli de management conduc la creșterea numărului de analfabeți funcționali, adică persoane care știu să citească, dar nu sunt capabile să înțeleagă ceea ce citesc. Din feedback-ul pe care echipa SchoolModeOn l-a obținut în ultima lună de activitate de la elevii care reușesc să treacă peste aceste bariere ale sistemului, reiese clar lipsa abordării practice a topicurilor predate în cadrul formal al școlii. Mai mult de jumătate din elevii chestionați au afirmat că au discipline la care nu înțeleg ceea ce li se predă, ora de curs limitându-se adesea la un monolog al profesorului sau la o simplă dictare a informațiilor teoretice.

Recent ne-a fost expusă o întâmplare a unei familii cu doi copii gemeni, ambii actuali elevi în clasa a VII-a, care vine să întărească feedback-ul majoritar primit. Mama lor ne-a relatat cum într-o zi unul dintre cei doi băieți a întrebat-o ce studii trebuie el să urmeze pentru a deveni Ministrul Educației. Aceasta surprinsă l-a întrebat care este motivul care a stat la baza unei astfel de întrebări, iar acesta i-a răspuns: ,,Te-am întrebat pentru că vreau să schimb profesorul de informatică… . Acesta ne pune să rezolvăm probleme de pe pbinfo.ro, dar noi nu înțelegem cum să le rezolvăm, pentru că nu ne explică…”. De menționat este faptul că acești tineri sunt în cazul fericit, pentru că părinții lor au avut posibilitatea să acționeze în consecință și au găsit soluții astfel încât tinerii să se bucure de un parcurs educațional potrivit pasiunilor lor.

Totuși, să ne punem întrebarea, câți elevi reușesc să vadă aceste lipsuri și au curajul să le semnaleze sau și mai important, câți reușesc să scape la timp din aceste medii toxice pentru evoluția lor personală și profesională. SchoolModeOn nu vine să critice actualele scăpări ale sistemului, nici să împartă vina între guvernanți și directori sau să pună la colț profesorii care sunt și ei limitați în fapte și decizii. Noi vrem să subliniem faptul că abordarea unui mod de predare preponderent informațional este o greșeală fundamentală, pentru că nu de informație duc lipsă elevii de astăzi! Informația este peste tot, fapt care nu pare să fie știut de sistemul educațional românesc. În viziunea echipei SchoolModeOn, școala ar trebui să învețe elevii cum să filtreze și să aplice informațiile primite punând mereu întrebări, pentru că doar așa se poate realiza un învățământ de calitate.

Dacă te regăsești în cele prezentate, îți recomandăm cu fermitate să iei atitudine fără să mai stai pe gânduri. Discută cu părinții tăi, vorbește cu colegii tăi, sau cu reprezentanții administrativi ai scolii pentru a găsi împreună cele mai potrivite soluții. Gândește-te că în joc este viitorul tău, iar timpul pentru tine este prețios și nu merită să fie irosit alături de niște oameni care nu-ți înțeleg nevoile

Dacă consideri că te putem ajuta cumva îți suntem alături, deci nu ezita să ne contactezi, pentru că doar împreună o să reușim să facem schimbarea pe care vrem să o vedem în educație!

error: Content is protected!