Elevul perfect?
Părinții și profesorii de odinioară aveau pretenții foarte mari de la copiii, respectiv elevii acestora, dorindu-și să performeze la școală pentru a putea urma o carieră profesională ce le-ar satisface nevoile, dar și grija zilei de mâine.
Cadrele didactice considerau, în trecut, că pentru a fi un elev bun trebuie să fii docil, să fii cuminte și să fii capabil să redai cât mai fidel cantități mari de informație, fără a pune accent pe creativitatea și mentalitatea tinerilor. Mulți dintre profesori îi apreciau pe cei ce învățau conform programei primite, cei ce rezolvau toate sarcinile primite din clasă și cei ce răspundeau prompt la întrebările adresate în cadrul orelor de curs.
Oare în secolul al XXI-lea situația a luat o altă întorsătură sau profesorii au aceleași așteptări de la tinerii elevi? În continuare, pentru a fi apreciați, adolescenții trebuie să se supună regulilor impuse de școli și să rețină mecanic informații, dar pentru a te considera elev bun, nu este suficient, ci trebuie să ai măcar câteva dintre următoarele trăsături esențiale:
- Fii autonom – autonomia reprezintă cheia dezvoltării neîngrădite a unui elev, precum și a descoperirii celor mai bune modalități prin care un elev poate deprinde toate aptitudinile de care are nevoie în formarea sa. Mediul profesional va avea întotdeauna nevoie de angajați autonomi, care să descopere singuri căile către rezolvarea unei probleme și să fie inovatori, fără îndrumarea cuiva.
- Adaptează-te – nu trebuie să te sperii când te-ai blocat în rezolvarea unei probleme, leagă-te de tot ce știi și încearcă să creezi o rezolvarea proprie. Adaptabilitatea poate fi o calitate antrenată și reprezintă un element cheie pe parcursul educațional, cât și profesional;
- Comunică – comunicarea reprezintă esența formării tale profesionale;
- Explorează – încearcă să aplici teoria în viața ta de zi cu zi, vezi cu ce te ajută aceasta într-o situație reală. Educația este un proces continuu, de aceea succesul actului educațional vine printr-o atitudine proactivă a elevului curios să citească, să se documenteze, să experimenteze și nu în ultimul rând, să pună în aplicare;
- Gândește creativ și critic – depune efort constant pentru a vedea progresul mult dorit, pentru a da naștere unor idei și pentru a face posibilă performanța. Doar așa vei putea ajunge la potențialul maxim, depunând efort constant, conturându-ți personalitatea și sculptându-ți caracterul;
Având toate aceste calități, putem spune că există sau nu elevul perfect? Este greu să răspundem la această întrebare. Tinerii elevi sunt în plină dezvoltare, fiecare excelează pe o anumită arie și poate nu strălucește în alta, dar trebuie apreciați pentru efortul depus și pentru dorința de a se dezvolta atât personal, cât și profesional.
În viața acestora, părinții, cadrele didactice și furnizorii de educație, au un rol important, și anume acela de a-i ajuta pe acești copii să-și descopere aptitudinile și talentele și să le fructifice, să îi motiveze pentru a-și putea depăși limitele, dar și să îi încurajeze pentru evoluția armonioasă a tuturor abilităților acestora, până la atingerea potențialului maxim.
Tu ce părere ai, există elevul perfect sau orice discuție despre acesta este subiectivă?