Eșecul nu este un ritual de inițiere, evită-l!
În societatea contemporană, eșecul a devenit un fel de ritual de inițiere. Mereu auzim ca nimic nu este ușor, ca tot ce este frumos se obține greu, cu multă muncă și învățând din greșeli. Fenomenul a luat atâta amploare încât unii desemnează eșecul ca fiind un factor de întărire al experienței. Pe scurt, știm cu toții sintagma, ni se spune de mici că: “Omul din greșeli învață”. Dar oare ce anume învățăm și cât ne ajută aceste experiențe pe viitor?
Având atâtea nereușite în jur, nu avem încotro și ajung să ne influențeze. Mai alarmant este că ne lăsăm păcăliți de statistici, când eșecurile altora exact așa sunt, eșecurile altora, nu ale tale, ale mele sau ale noastre! Faptul că alții eșuează și nu reușesc să se adapteze la unele cerințe nu are nicio legătură cu tine. Faptul că alții nu reușesc să-și formeze un cerc de prieteni de calitate, iarăși, nu are nicio legătură cu tine. Faptul că alții nu reușesc să trateze o problemă punând un preț corect pe implicațiile acesteia nu are legătură cu tine. Faptul ca alții nu reușesc… in fine, ai prins ideea!
Absurditatea acestei idei preconcepute, conform căreia trebuie să înveți din greșeli, este cu atât mai profundă cu cât te întrebi mai des ce anume înveți din greșeli. Poate că înveți ce să nu mai faci, dar cât de valoros este acest aspect? Practic, tot nu știi ce ar trebui să faci mai departe. Și ca să vezi că am dreptate, compară acest lucru cu ideea de a învăța din lucrurile reușite. Când ceva merge, știi ce anume a funcționat și poți face acel lucru din nou. Și cel mai probabil o să te descurci mai bine data viitoare.
Eșecul nu condiționează sub nici un fel succesul și ar trebui să învățăm să acceptăm asta, trecând peste toate prejudecățile celor din jur care mereu vor învăța din greșeli, dar niciodată nu vor înțelege! Un studiu publicat de Harvard Business School a arătat că antreprenorii care au avut deja succes au mult mai multe șanse să reușească din nou. Însă antreprenorii a căror companii au eșuat cel puțin odată aveau o rată de succes similară cu cei care înființau pentru prima dată o companie. Nimic surprinzător! Evoluția nu se bazează pe greșelile din trecut, ci continuă întotdeauna pe baza lucrurilor care au funcționat deja.
Tu ce faci? Încă înveți din greșeli sau alegi să fii cu adevărat de succes? Să nu-ți fie frică niciodată să încerci lucruri noi, să găsești soluții din mers. Pur și simplu urcă în tren și pleacă! Poți să-ți cumperi haine mai frumoase, periuță de dinți și cremă de ras după ce ajungi! Poate nu ești obișnuit să schimbi regulile în timpul jocului. Însă a urma orbește un plan care nu are legătură cu realitatea e și mai înfricoșător!