Metoda Cornell. Învață cu Walter Pauk!
Știm cu toții că dacă notițele nu sunt organizate sau nu sunt citibile pe repede înainte, atunci lectura lor ulterioară este o adevărată provocare. Asta nu are nimic în comun cu cât de frumos sau urât scrii, ci este vorba despre felul în care îți structurezi notițele. Practic de modul în care structurezi notițele din timpul orelor de curs depinde și gradul de utilizare al acestora. Notițele, în fond, fiind simple însemnări care ne ajută să ne amintim anumite concepte în vederea înțelegerii acestora.
În mediile de învățare formală, acest subiect al structurării notițelor, de o importanță critică, de altfel, este tratat la diverse și adesea deloc. În școlile din România, din păcate, se preferă impunerea modului de predare prin dictare, rezultând astfel o cantitate semnificativă de maculatură într-un număr de exemplare egal cu al elevilor sau studenților prezenți. Statistica arată că dintre acestea foarte puține mai sunt citite în totalitate sau utilizate în adevăratul scop. Restul rămânând simple artefacte care, ne place sau nu să acceptăm, denotă incapacitatea unor cadre didactice de a antrena elevul/ studentul în actul educațional, limitându-se la un fel de monolog public.
În aceste condiții, echipa SchoolModeOn readuce în discuție o metodă simplă și ușor de abordat care te poate ajuta să înveți să-ți structurezi materia predată la orele de curs. Metoda se numește Cornell și a fost inventată în anii 50 de către un expert în tehnicile de studiu de la Universitatea Cornell, Walter Pauk, autorul bestseller-ului How to study in College. În ciuda vechimii ei, metoda are avantajul că, pe de o parte, ușurează pregătirea pentru un examen sau pentru un test, iar pe de altă parte facilitează şi reţinerea de lungă durată a informațiilor.
Aplicarea metodei Cornell
Metoda Cornell cuprinde doua părți pe care le detaliem în cele ce urmează.
1. Pregătirea foilor de curs
La etapa de pregătire a foilor de curs trebuie să împarţi pagina în trei zone de lucru ca în imaginea de următoare.
2. Cum procedăm?
Zona cu numărul doi se completează în cel mult 24 de ore de la data completării zonei marcate cu unu. De obicei aici trecem întrebările pe care le avem legat de temă. Se recomandă împărţirea întrebărilor în două categorii: întrebări pentru care răspunsul îl putem găsi singuri (Ex. Termeni pentru care semnificația nu este clară, etc) și întrebări pentru profesor. Se recomandă discuția cu acesta la următoarea oră de curs. De asemenea, în această zonă poţi trece şi întrebările care pot fi prezente în formele de evaluare (examene, teste, ascultări etc).
A treia zonă este pentru un rezumat al lecţiei. Această procedură te va ajuta să înţelegi mai bine tema predată prin transformarea informației predate într-o oră (sau mai multe) în câteva idei principale.
Pentru că noi am făcut primul pas și am împărtășit cu voi metodele noastre de învățare, acum este rândul vostru să ne răspundeți la niște întrebări:
Voi ce metode de învățare folosiți? Dacă o să aplici metoda Cornell, o să folosești laptopul sau hârtia pentru asta?