Zona de confort și cum te afectează
Am văzut recent un videoclip care m-a făcut să meditez la condiția mea socială și profesională și mi-am readus aminte cât noroc am avut să mă nasc într-o familie iubitoare și responsabilă. Este foarte importantă, nicidecum întâmplătoare, această exprimare ,,iubitoare și responsabilă”! Dacă eram la una din extreme, făcând parte dintr-o familie doar iubitoare sau una doar responsabilă, poate astăzi nu conștientizam importanța subiectului pe care doresc să-l expun în continuare.
Mai exact, videoclipul aducea în prim-plan fericirea unor copii fără posibilități materiale, dar cu ample realizări educaționale, cărora, niște oameni cu suflet mare, le-au pus la dispoziție gadget-urile necesare pentru a putea continua școala în format online. Văzând fericirea de pe fața lor survenită în urma acestui gest, m-am întrebat cu o oarecare curiozitate, cum de mai reușesc acești oameni să mai zâmbească cu această intensitate? Sau de unde energia excepțională de a lua în brațe pe cei care i-au ajutat, a se uita în ochii lor, și a le promite, fără rețineri, că vor deveni oameni mari?
Noi restul, cei plini de griji, de nevoi, de responsabilități și etern lipsiți de timp, oare ne bucurăm de fiecare clipă, de fiecare lucru mărunt la aceiași intensitate? Îți amintești când ai zâmbit ultima dată fără motiv sau când te-ai bucurat ultima dată cu adevărat pentru prietenul tău care a reușit ceea ce și-a propus?
Diferența dintre noi și ei este capacitatea lor de a ieși din zona de confort. Trăind mereu într-un mediu ostil, ieșirea din zona de confort pentru ei se confundă cu dorința de ascensiune personală și profesională. Practic, ei riscă tot mai ușor ca noi când vine vorba de o schimbare în viața lor. În schimb, noi suntem mereu constrânși, presați și chinuiți de frica de eșec, care până la urmă este cât se poate de naturală, doar că o ducem la extrem, uitând că învingerea acestei frici este elementul crucial din evoluția noastră. Nu uita, de fiecare dată când alegi să ieși din zona de confort, îți faci un favor!
Toata lumea îți sugerează să părăsești zona de confort, și tu știi că trebuie să faci asta pentru a putea trece la următorul nivel, fie ca vorbim despre viața personală, fie că vorbim despre cea profesională. Însă cum poți, concret, să faci asta? SchoolModeOn îți dă câteva sfaturi care te vor ajuta să te eliberezi de frici și de angoase și să pășești în afara zonei de confort!
1. Informează-te
Anxietatea izvorăște din teama de necunoscut. În general, când nu deții toate informațiile cu privire la o situație, există riscul să îți imaginezi un scenariu negativ, diferit de realitate. Însă poți să previi o asemenea situație prin informare. Cu cât știi mai multe, cu atât mai încrezător vei fi, ceea ce înseamnă că îți va fi mai ușor să ieși din zona de confort.
Documentează-te citind, căutând informații despre anumite situații pe internet sau consultându-te cu persoane avizate. Informația înseamnă putere!
2. Fă-ți un plan
După ce te-ai informat, e indicat să îți faci un plan care să te ajute, pas cu pas, să ieși din zona de confort. Vei începe cu mici pași, care să te ajute să capeți încredere în forțele proprii și, pe măsură ce timpul va trece, vei face pași tot mai mari.
Asta înseamnă că te vei provoca pe tine însuți să faci lucrurile de care te temi cel mai tare. Identifică schimbările care consideri că îți vor da cele mai mari bătăi de cap și găsește metode prin care să te asiguri că vei putea să le faci.
3. Renunță la rutina zilnică
Rutina nu face altceva decât să întărească zona de confort. Combate rutina zilnică prin mici modificări – întoarce-te de la serviciu pe un alt drum, ia masa de prânz într-un restaurant diferit in fiecare zi, nu mai folosi liftul ci urcă pe scări, mergi la film într-un alt cinematograf – prin mici gesturi aparent banale, vei reuși să te formezi în așa fel încât să ieși din zona de confort fără să ai probleme.
4. Renunță la nevoia de a deține controlul
Pe lângă teama de eșec, și nevoia de a deține în permanență controlul contribuie la stabilirea și întărirea zonei de confort. Nu îți mai satisface nevoia de control ci fă-ți, mai degrabă, un obicei din a lăsa frâiele pe mâna altcuiva.
5. Fii mai dur cu tine
Obișnuiești să îți găsești tot felul de scuze pentru a nu ieși din zona de confort. Propune-ți să fii mai dur cu tine, astfel încât să nu îți dai voie să rămâi în aceasta zona. Ceartă-te, supără-te pe tine, critică-te aspru când observi că refuzi să faci lucruri benefice și plăcute, care însă te obligă să depășești barierele zonei în care te simți confortabil.
6. Extinde-ți în permanență zona de confort
Dacă îți este greu să ieși totuși din zona de confort, indiferent de eforturile depuse, încearcă să îți extinzi aceasta zonă. Asta înseamnă că vei face un lucru nou de atât de multe ori, încât va face parte din zona ta de confort. Împingând de fiecare data limitele pe care singur ți le-ai impus, îți vei extinde zona în care te simți bine și astfel vei părăsi zona de confort fără să îți dai seama.